
Aangezien er in de bouw- en installatiesector sprake is van een grote diversiteit aan werkzaamheden is het belangrijk goed te kijken naar de juiste werkkleding om hierbij te dragen. Timmermannen, uitvoerders, stukadoors, chauffeurs, planners, metselaars, installateurs en monteurs; mensen met diverse werkzaamheden die allemaal verschillende behoeften hebben, maar waarbij een goede zichtbaarheid de gemene deler is.
Dragen van reflecterende werkkleding
In het najaar en de winter is het in de ochtend nog lang donker en valt de schemer in de middag al vroeg in. In deze periode is er weinig daglicht. Hierdoor kunnen er op de bouwplaats sneller onveilige situaties kunnen ontstaan. Dan kun je kiezen voor het dragen van veiligheidshesjes, maar wanneer je vaak in aanraking komt met voertuigen op de bouwplaats, zou het handig kunnen zijn om te investeren in hoge zichtbaarheidskleding. Op die manier ben je altijd veilig gekleed volgens de meest Europese eisen. Je vergeet je jas immers minder snel mee te nemen dan een hesje. Zo wordt het risico op ongevallen geminimaliseerd.
Verschillende klassen veiligheidskleding
Er zijn verschillende soorten veiligheidskleding die je kunt dragen. Je hebt lage risico veiligheidskleding en hoog risico veiligheidskleding. Wanneer het om hoog risico gaat, kun je de veiligheidskleding opdelen in drie soorten klassen.

Laag en matig risico
In omstandigheden met een laag en matig risico draag je veiligheidskleding vooral voor de zekerheid. Het gaat hier bijvoorbeeld om:
- de armbanden
- de harnassen
Die je over je gewone kleding draagt wanneer je in het donker gaat joggen of wandelen. Dit soort kleding is eigenlijk niet geschikt voor professionele werk situaties.
Hoog risico
Bij een hoog risico horen drie klassen veiligheidskledij. Om kledingstukken in de juiste klasse in te delen, wordt een onderscheid tussen fluorescerende en reflecterende stoffen gemaakt. Fluorescerend materiaal verhoogt de zichtbaarheid overdag en is beschikbaar in drie kleuren: rood, geel en oranje. Reflecterend materiaal weerkaatst dan weer artificiële lichtbronnen bij schemering of in het donker. Ook speelt de minimumoppervlakte, of de hoeveelheid van die materialen op een bepaald kledingstuk, een rol. Kledingstukken in kleinere maten hebben kleinere oppervlakken fluorescerend en reflecterend materiaal, daarmee voldoe je misschien niet meer aan de vereisten.
Veiligheidskleding klasse 1
Hoge-zichtbaarheidskleding van klasse 1 bestaat voor minstens 0,14 m² uit fluorescerende stof en 0,10 m² uit reflecterende stof. Denk aan losse veiligheidshesjes of armbanden die over de gewone werkkleding worden gedragen. Deze kleding komt voornamelijk voor in situaties met een laag risico op ongelukken. Dit betekent dat dit type veiligheidskleding niet geschikt is om te dragen wanneer je werkt aan bijvoorbeeld een openbare weg, maar wel op een bedrijfsterrein waar de zichtbaarheid relatief goed is.
Veiligheidskleding klasse 2
Veiligheidskleding van klasse 2 gebruik je bij werk met meer risico, bijvoorbeeld bij werkzaamheden op de openbare weg, overdag en binnen de bebouwde kom. Op een kledingstukken uit deze klasse is de minimale oppervlakte van de fluorescerende stof 0,5 m². Voor reflectieve stof is dat 0,13 m². Er zijn ook werkjassen en werkbroeken in klasse 2, die gecombineerd geschikt zijn voor werk in klasse 3.
Veiligheidskleding klasse 3
Tot deze klasse behoort beschermende kleding met extra zichtbaarheid voor echt gevaarlijke werk. Bijvoorbeeld in het donker of langs de autosnelweg. Er moet meer reflecterend materiaal op de kleding zitten dan in klasse 2. In deze klasse is de minimale oppervlakte van de fluorescerende stof 0,8 m² en die van reflecterende stof 0,2 m². In de praktijk betekent dat meestal dat alleen volledige pakken aan deze eisen voldoen. Je armen en benen horen hierbij ook bedekt te zijn. Eerstehulpdiensten dragen bijvoorbeeld deze klasse kleding.
Tips bij het dragen van veiligheidskleding
Draag je veiligheidsvest zo veel mogelijk gesloten. Zo ben je vanaf alle kanten duidelijk zichtbaar. Kijk verder goed naar de wasvoorschriften op je reflecterende kledingstukken. Soms vermelden die hoe vaak je ze maximaal kunt wassen voordat de kleuren vervagen. Ook mogen sommige kledingstukken niet zomaar in de wasmachine, maar moet je ze chemisch laten reinigen.
Laat een reactie achter