Wat is het verschil tussen een stalen of kunststoffen neus?

verschil tussen een stalen of kunststoffen neus

Staal en composiet worden allebei ontzettend veel gebruikt. In veel werkschoenen vormen zij een beschermlaag voor de voeten. Wat is echter het verschil tussen deze materialen?

De grootste verschillen tussen stalen en kunststoffen veiligheidsneuzen

Allereerst het materiaal zelf. Een stalen neus bestaat volledig uit staal, terwijl een composiet neus van diverse niet-metalen materialen kan worden gemaakt. Hiervoor wordt bijvoorbeeld kunststof, glasvezel en koolstofvezel gebruikt

Staal is ontzettend sterk. Een stuk sterker dan composiet. Hierdoor hoeft er bij staal slechts een dunne laag te worden gebruikt, terwijl er bij composiet veel meer materiaal nodig is om dezelfde sterkte te bereiken. Ook is staal meestal een stuk goedkoper dan composiet.

Dit betekent echter niet dat staal per definitie een betere keuze is dan composiet. Composiet is namelijk een stuk lichter dan staal, waardoor de werkschoen lichter om je voet sluit. Ook worden de gewrichten in de benen bij composiet minder belast. Hier komt bij dat composiet geen warmte of kou geleidt. Dit maakt deze veiligheidsneuzen extra comfortabel bij extreem warme of koude temperaturen.

Welk materiaal is beter voor een veiligheidsneus?

Staal en composiet hebben allebei dus hun eigen voor- en nadelen. Welk materiaal de beste keuze is, is afhankelijk van jouw werksituatie en voorkeuren.

Op een rijtje in welke situaties een stalen of juist composieten neus de beste optie is.

  • Een stalen neus is een stuk goedkoper en dus een goede keuze als je op zoek bent naar een voordelige veiligheidsschoen.
  • Een composiet neus is metaalvrij. Dit maakt deze veiligheidsschoenen uitermate geschikt voor vakmensen die veel met elektriciteit werken. Ook in werkplekken met veel metaaldetectoren komen deze schoenen van pas.
  • Heb je snel last van gewrichten? Kies dan voor een composiet neus, deze zal beter bij de voeten vallen.
  • Staal is een sterker dan composiet. Dit maakt staal geschikt voor situaties waarin extra stevige veiligheidsschoenen nodig zijn.
  • In het geval van werken bij extreme tempraturen is een composiet beschermneus de beste optie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*