Wanneer is veiligheidskleding echt een must?

is veiligheidskleding echt een must

Veiligheidskleding is op veel gebieden essentieel. In de bouw is het natuurlijk een absolute noodzaak geworden. Er zijn echter nog veel vragen en zorgen. Wanneer is bijvoorbeeld veiligheidskleding verplicht en wat is het verschil met klassieke werkkleding? Wij hebben alle aandachtspunten op een rijtje gezet.

Werkkleding en veiligheidskleding

In de zakenwereld worden de twee termen vaak door elkaar gehaald. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen veiligheidskleding en werkkleding. De klassieke werkkleding of werkkleding is vooral bedoeld om te voorkomen dat medewerkers vuil worden. Als werkgever koop ik deze zodat mijn medewerkers hun eigen kleding niet hoeven te dragen of beschadigen. Denk aan een koerier of een loodgieter. Als alternatief kunnen uniformen of gestandaardiseerde kleding worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor bewakings- en zorgafdelingen en schoonmaakhulpen. Veiligheidskleding heeft een heel ander doel. Om te voorkomen dat medewerkers gewond raken.

  • Voorwerpen kunnen vallen
  • Ledematen kunnen worden verpletterd.
  • Elektrische schokken,
  • Brandwonden
  • Elektrische vlambogen
  • Contact met chemicaliën

Dit zijn belangrijke redenen om in bepaalde beroepen voor veiligheidskleding te kiezen. Diverse kledingstukken, zoals veiligheidsschoenen en brandwerende kleding, maken gebruik van speciale materialen en stoffen om extra bescherming te bieden.

Wanneer kies je voor veiligheidskleding?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om te zorgen voor een schone en veilige werkplek. De beslissing of en hoe dit met veiligheidskleding moet worden gedaan, is geheel aan het bedrijf, en veiligheidsprotocollen in de branche kunnen bepalen wat absoluut noodzakelijk is. Bedenk in ieder geval dat een verzekering tegen arbeidsongevallen niet geldt als blijkt dat beschermende kleding het probleem had kunnen voorkomen.

Belangrijke punten die je moet weten over veiligheidskleding

Naast inkoop zijn ook onderhoud en kwaliteit werkgeversverantwoordelijkheden. Als algemene regel geldt dat medewerkers niet kunnen worden gevraagd hun veiligheidskleding thuis te wassen. Je kunt het ook niet mee naar huis nemen. Ook moeten wij zorgen voor de benodigde spullen zodat de beschermende kleding in huis goed kan worden opgeborgen.

Zoals eerder vermeld is een combinatie van verschillende soorten veiligheidskleding belangrijk. Maar hoe werknemers ze dragen, bepaalt ook de mate van bescherming. Het dragen van verkeerde veiligheidsschoenen of het openritsen van je jas kan bij een ongeval schadelijk zijn. Deze verantwoordelijkheid ligt echter bij de medewerker zelf. Als hij bijvoorbeeld na uw advies of opmerkingen (terecht) weigert  veiligheidskleding  te dragen, bent u niet  verantwoordelijk voor eventueel letsel. Als beheerder van de , dient u bezoekers te voorzien van de nodige veiligheidskleding.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*