Reinigen van werkkleding. Waar hou je rekening mee?

Reinigen van werkkleding

Veel mensen denken dat werkkleding gemakkelijk kan worden gewassen en schoongemaakt met gewone was. Wel is het belangrijk om goed op te letten hoe je je kleding wast om ze zo lang mogelijk in goede staat te houden.

Waslabel

Er zit meestal een waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk. Ook staat er precies op welke temperatuur het kledingstuk gewassen moet worden, of het in de droogtrommel mag en of het gestreken mag worden. Het hangt allemaal af van het materiaal van de werkkleding en hoe je deze wast en schoonmaakt, wat ook terug te zien is op het label. Katoen heeft bijvoorbeeld andere wasvoorschriften dan polyester.

Wassen op temperatuur

Het is belangrijk om op het waslabel te kijken hoe vaak het kledingstuk gewassen kan worden. Werkkleding gebruikt vaak 40 of 60 graden.

Kleding drogen met de droogtrommel

Als u uw werkkleding wilt wassen, stomen of drogen in de droogtrommel, dan geeft het waslabel aan of dit mogelijk is. Hierboven staan ​​2 standen. Stop je kleding niet in de droger als je het derde logo ziet. Dit betreft vaak materialen die polyester bevatten en delicate stoffen. Als u deze kledingstukken in de droger plaatst, kan het materiaal verbranden of breken.

Heeft uw bedrijfskleding een geborduurd of bedrukt logo? Wees voorzichtig met de wasdroger. Ook deze kunnen beschadigd, verschrompeld of losgemaakt worden.

Bleken en reinigen

Werkkleding wordt niet vaak gebleekt, maar deze symbolen kunnen op was etiketten voorkomen. Zie de driehoek op de foto? Deze kledingstukken kunnen vervolgens gebleekt worden met chloor. Zitten er twee diagonale strepen op de driehoek, dan kan het kledingstuk gewassen worden met zuurstofbleekmiddel. Deze kleding kan niet worden gebleekt als ze zijn gewist.

Strijken

Ook wordt er vaak op een waslabel aangegeven of je de werkkleding mag strijken. Wanneer je een strijkijzer ziet met een bepaald aantal punten, geeft dit aan dat je de kleding mag strijken op de aangegeven 3 strijkstanden. Stand 3 wordt vaak gebruikt bij linnen, katoen en viscose. Hierbij mag je tot 200 graden strijken. Zie je stand 2 worden afgebeeld? Dan mag de kleding niet te heet gestreken worden. De stoffen die met stand 2 mogen worden gestreken zijn vaak een polyestermix en wol. Strijk hierbij tot 150 graden. Op stand 1 moet je op een lage temperatuur strijken, namelijk tot 110 graden. Hierbij gaat het vaak om synthetische stoffen als acryl, polyester of nylon. Staat er een kruis doorheen, dan mag je de kleding absoluut niet strijken.

Pas met strijken ook weer op wanneer je logo’s op je werkkleding hebt. Het is beter als je deze vermijdt met je strijkijzer.

Stomen

De was symbolen voor stomerij en/of stomerij zijn cirkels met letters. Een cirkel met een F geeft aan dat de werkkleding gemaakt kan worden met koolwaterstoffen. Als u een P in de cirkel ziet, kunt u uw kleding stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder perchloorethyleen. Mogelijk ziet u ook een cirkel met een W erin. Afkorting voor nat reinigen. Er verschijnt een cirkel met een kruis als het kledingstuk niet gestoomd mag worden.

Tips voor de beste was resultaten:

  • Werkkleding moet zo snel mogelijk na het dragen worden gewassen en gereinigd. Zo verkleint u de kans dat er vuil op uw kleding komt.
  • Ook hier is een goede wasmachine erg belangrijk. Gebruik dus het juiste programma.
  • Pas op dat u niet te veel wasmiddel gebruikt. Dit kan de vezels van je kleding beschadigen. Het resultaat is snellere slijtage en snellere kleurvervaging.
  • Vind ook het juiste wasmiddel voor je kleding en sorteer ze op kleur. Pas op dat u niet te veel was tegelijk in de trommel doet. Als er geen ruimte is voor het wasgoed, wordt het wasmiddel niet goed verdeeld en treedt er geen wrijving op.
  • Haal het wasgoed zo snel mogelijk uit de wasmachine. Zodat het wasgoed niet stikt en zo min mogelijk kreukt. Heb je het wasgoed uit de wasmachine gehaald? Zorg ervoor dat u de deur en het zeepbakje opent om te drogen.
  • Maak ook af en toe je wasmachine schoon.

Tips tegen nare geuren of vlekken

Voor werkkleding die naar zweet ruikt of vuil is, volg de wasvoorschriften en was deze zoveel mogelijk met lauw water. Detergentia die zuurstofbleekmiddel bevatten, zijn ook effectief. Zorg ervoor dat u apart van andere kleding wast. Dit voorkomt dat geurtjes op ander wasgoed terechtkomen. Het strijken van deze werkkleding kan ziektekiemen doden.  Katoenen kleding neemt vocht op en voorkomt de verspreiding van geurtjes. Synthetische stoffen veroorzaken meer onaangename geuren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*