
Naast veiligheidsdoppen hebben werkschoenen vaak ook ondoordringbare tussenzolen, ook wel lekvrije zolen genoemd. De ondoordringbare tussenzool voorkomt dat scherpe voorwerpen de onderkant van de werkschoen binnendringen. Niet alle werkschoenen hebben een lekbestendige zolen. Werkschoenen met lekbestendige zolen zijn herkenbaar aan werklaarzen van S1P, S3 en S5 normen. Daarom hebben S1 of S2 standaard werkschoenen en S4 standaard werkschoenen geen ondoordringbare tussenzool.
Hoe werken anti-perforatie inlegzolen?
Een lekbestendige tussenzool is een dunne zool die tussen de buitenzool en de binnenzool zit. Tussenzolen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen. Vergelijkbaar met elke tussenzool is dat ze ongevoelig zijn voor scherpe voorwerpen. Hieronder bespreken we kort de verschillende tussenzolen om je te helpen een bewuste keuze te maken.
Anti-perforatie stalen zool
De meest bekende tussenzool is gemaakt van staal, net als de veiligheidsdop. Staal heeft het voordeel dat er minder materiaal nodig is om een hoge mate van veiligheid te garanderen. Daarom zijn lekbestendige stalen zolen meestal erg dun. Stalen tussenzolen zijn niet erg flexibel, waardoor staal een erg zwaar materiaal is. In situaties waar de kans op lekrijden groot is, is een stalen tussenzool aan te raden omdat deze de beste bescherming biedt. Dus als je op zoek bent naar meer comfort, kies dan voor een synthetische tussenzool.
Synthetische anti-perforatiezool
Tussenzolen gemaakt van synthetische materialen zoals Kevlar, plastic en carbon zijn veel lichter en flexibeler. Mensen die veel moeten lopen, zoals in de logistiek, kiezen vaak voor werkschoenen met lekbestendige kunststof zolen (en veiligheidsdoppen). Voor de synthetische tussenzool is meer materiaal nodig om aan de minimumnormen te voldoen en voldoende veiligheid te bieden. Zodra je de binnenzool uit je werkschoen haalt, is de synthetische anti-lekzool direct zichtbaar. Het gebruik van dunner staal elimineert dit omdat er meer ruimte beschikbaar is. Bij synthetische anti-lekzolen is dit niet mogelijk.
Welke lekbestendige zool zou jij kiezen?

Met andere woorden, lekbestendige stalen zolen bieden de beste bescherming voor zwaardere taken. Staal is zwaarder en minder flexibel, waardoor het over het algemeen minder comfortabel is. Gebruik daarom bij het rijden van vele kilometers het beste lekbestendige kunststof zolen. Ze zijn:
- Lichter
- Flexibeler
- Comfortabeler
Laat een reactie achter