Een antistatische of ESD werkschoen, wat is het verschil?

antistatische of ESD werkschoen

Antistatische en ESD werkschoenen zorgen vaak voor veel verwarring. ESD werkschoenen en antistatische werkschoenen zorgen voor verminderde opbouw en geleiding van statische elektriciteit. In sommige sectoren is dit cruciaal om de elektrische apparatuur te beschermen. Vaak wordt er dan voor ESD schoenen gekozen terwijl antistatische schoenen eigenlijk ook voldoende zijn. Maar wat zijn dan precies de verschillen en welke werkschoen heb jij dan nodig? 

Wat zijn ESD werkschoenen?

ESD werkschoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Dat komt doordat deze een zeer lage weerstand hebben. Dit zorgt weer voor een aflossing van lading tussen jou en het oppervlak. Zo kunnen schokken die gevaarlijk zijn voor kwetsbare objecten waar je mee werkt, voorkomen worden. Het centrale doel van ESD schoenen is dan ook om te voorkomen dat je apparatuur beschadigt raakt, als gevolg van een elektrische schok door statische elektriciteit die jij hebt opgebouwd.

Wat is dan antistatisch?

Antistatische materialen zorgen ervoor dat statische elektriciteit die wordt opgebouwd, het lichaam ook kan verlaten. Met een antistatisch materiaal kun je kleine elektrische schokken voorkomen. Antistatische schoenen zorgen dat de statische elektriciteit die jij opbouwt je lichaam weer kan verlaten via je schoenen. In sommige beroepen is het niet alleen nodig dat statische elektriciteit het lichaam kan verlaten, maar is het ook belangrijk dat de werkschoenen elektriciteit kan geleiden. Antistatische schoenen hebben een relatief lage geleidbaarheid. Als dit dus het geval is, raden wij het aan om ESD schoenen te dragen.

ESD of antistatisch, welke heb jij nodig?

Welke veiligheidsschoen je nodig hebt is afhankelijk van de werksituatie. Zowel antistatische werkschoenen als ESD werkschoenen voldoen aan alle standaard veiligheidseisen. Dit zorgt ervoor dat jij wordt beschermd tegen elektrische ontladingen die voor jou een gevaar kunnen vormen. In het geval dat je alleen jezelf moet beschermen tegen elektrische ontlading zijn antistatische werkschoenen voldoende.

In sommige werksituaties zijn ESD werkschoenen essentieel. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met gevoelige elektronica of in een werkomgeving waarin er gevaar is op explosies. Dit is wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt met gassen, chemische stoffen, explosieven of stofexplosies. In deze situaties zijn antistatische werkschoenen niet voldoende en heb je ESD werkschoenen nodig.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*