Gehoorbescherming op het werk
Lawaai op de werkplek heeft niet alleen een negatief effect op de concentratie en het humeur van u en uw collega's, maar kan ook ernstige sociale en medische problemen veroorzaken. Doofheid ontwikkelt zich vaak geleidelijk, blijft onopgemerkt en is onomkeerbaar. Daarom bent u als werkgever wettelijk verplicht gehoorbescherming te verstrekken aan uw werknemers. Naleving van deze verplichtingen is essentieel om de veiligheid op de werkplek te waarborgen. We hebben de belangrijkste informatie over gehoorbescherming voor je op een rijtje gezet.
Bij hoeveel decibel heb je gehoorbescherming nodig?
Geluid wordt gemeten in decibel en wordt meestal uitgedrukt in dB(A). A is een afkorting voor A-weging, een elektronisch filter dat geluiden detecteert die door het menselijk oor kunnen worden gehoord. Mensen zijn bijvoorbeeld bijna doof voor hele lage tonen.
De Wet Arbeidsveiligheid en Gezondheid bepaalt het exacte aantal decibel dat gehoorbescherming nodig heeft. Vanwege de bijzondere aard van de werkzaamheden kan het gebruik van individuele gehoorbeschermingen alleen van deze verplichting afwijken als de gezondheids- of veiligheidsrisico's groter zijn dan wanneer deze niet zouden worden gebruikt. Er is een schadelijk geluidsniveau vanaf
80 dB(A). Als je dagelijks wordt blootgesteld aan 80 dB(A), moet je als werkgever gehoorbescherming geven. Werknemers dienen gehoorbescherming boven 85 dB(A) te dragen. De maximale blootstellingslimiet voor werknemers is 87 dB (A). Deze limiet mag niet worden overschreden.
Samenvatting:
Geluidsniveau | Regelgeving |
80 dB(A)
| Werkgevers dienen in ieder geval de volgende stappen te ondernemen (zonder rekening te houden met de dempende werking van gehoorbescherming):
|
85 dB(A) |
|
87 dB(A) | Deze waarde mag niet worden overschreden (rekening houdend met de dempende werking van gehoorbescherming). In dat geval moet de werkgever het volgende doen:
|
Weet jij hoe het decibelverschil klinkt? Hier zijn enkele voorbeelden.
- Gesprek (60 dB (A)): Rustig
- Drukke klasse (80 dB (A)): storend
- Popconcert (90 dB(A)): Risico op overlast en schade
- Maximaal volume (110 dB (A)) houseparty of muziekspeler: gevaarlijk en ondraaglijk
- Rockconcert (120 dB (A)): Pijn en schadelijk
- Straaljager (170 dB (A)): pijn en schade
Advies bij het kiezen van gehoorbescherming
Demping is een belangrijke factor bij het kiezen van een professioneel gehoorbeschermingsproduct. Het geluid dient immers teruggebracht te worden tot maximaal 80 dB(A). Medewerkers moeten op het werk met elkaar kunnen communiceren en (waarschuwing)signalen kunnen ontvangen.
Gehoorbescherming is alleen effectief als deze continu wordt gedragen. Comfort is daarom erg belangrijk. Denk aan je gewicht, hoe je het draagt (in of boven je oren) en je werksituatie. Warmte en vochtigheid hebben van nature invloed op de pasvorm van gehoorbeschermers. Oorkappen, ook wel 'koptelefoon' genoemd, zijn geschikt voor gevallen waarin gehoorbescherming niet altijd nodig is, zoals wanneer werknemers zich vaak in en uit lawaaierige ruimtes begeven. Het kan eenvoudig worden bevestigd en losgemaakt.
Meer weten over gehoorbescherming en persoonlijke bescherming voor medewerkers? Neem contact op met de helpdesk of lees andere blogs over veiligheid op de werkplek.
Bekijk hier het assortiment van onze PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen) artikelen.