Als autotechnicus ben je verantwoordelijk voor het repareren en onderhouden van voertuigen, waarbij je vaak in contact komt met olie, brandstof en verschillende gereedschappen. Het is daarom essentieel om werkschoenen te dragen die bestand zijn tegen olie en brandstof, en die beschikken over een veiligheidszool. Voor de beste bescherming is het aan te raden om schoenen te kiezen met een S3-normering of hoger.
Waarom zijn werkschoenen belangrijk voor autotechnici?
Werkschoenenvoorkomen letsel door vallende objecten en beschermen tegen gevaarlijke chemicaliën en oliën die in garages voorkomen. Daarnaast zorgen goede werkschoenen voor comfort tijdens lange uren staand werken, verminderen ze vermoeidheid en minimaliseren ze het risico op uitglijden op gladde vloeren, wat de algehele efficiëntie en veiligheid bevordert. Kies voor werkschoenen die voldoende ruimte bieden en goed passen bij je voeten. Strakke schoenen kunnen zorgen voor blaren en ongemak.
Veiligheidsnorm in de autosector
Zorg ervoor dat de werkschoenen voldoen aan de relevante veiligheidseisen voor de autosector. Dit kan onder andere betekenen dat ze voorzien zijn van een stalen neus voor bescherming tegen vallende voorwerpen. Voor werkschoenen in de automotivebranch is een standaardnorm van S1P veiligheidsschoen verplicht. Check dit wel altijd van te voren bij de werkgever.
Belangrijke eigenschappen waar je op moet letten
Op de werkplaats wordt een autotechnicus geconfronteerd met diverse obstakels. Cruciale kenmerken zijn:
Materialen: Let op zolen die gemaakt zijn van rubber of polyurethaan. Deze materialen hebben speciale kenmerken om te voorkomen dat vloeistoffen binnendringen.
Gesealde naden: Werkschoenen kunnen speciale naden of afdichtingen hebben om te voorkomen dat vloeistoffen via de stiksels binnendringen.
Waterdicht/waterafstotend: Kies voor een werkschoen die als eigenschap heeft dat deze waterafstotend of waterdicht is om de bovenkant van de werkschoen te beschermen tegen eventuele vloeistoffen.
Antislipzolen: Olie- en brandstofbestendige schoenen hebben meestal antislipzolen om de grip op gladde oppervlakken te verbeteren.